Psykologi lapselle tai nuorelle
Psykologi auttaa pienissä ja suurissa ongelmissa. Psykologi antaa keskusteluapua huolen herätessä, auttaa lapsia ja nuoria sekä tukee vanhempia vanhemmuudessa. Psykologi tekee myös lasten ja nuorten tutkimuksia. Psykologintutkimus vastaa kysymyksiin esimerkiksi mielialapulmista, neuropsykiatrisesta oireilusta, oppimisvaikeuksista tai hoidon tarpeesta.
Palvelut
Keskusteluapua ja hoidollisia käyntejä
Psykologilta voi varata ajan, kun lapsi tai nuori oireilee psyykkisesti. Usein muutama käynti riittää, tarvittaessa sovitaan hoitojaksosta. Tavallisimpia syitä lapsen tai nuoren psykologikäynnille ovat:
- ahdistuneisuus, pelokkuus ja jännittäminen
- alakulo, masennus, vetäytyneisyys
- uhmakkuus, raivarit ja käytöspulmat
- kaveri- tai sisarussuhteiden pulmat
- keskittymis- ja oppimisvaikeudet, koulunkäynnin pulmat
- itsetuhoisuus
- syömisongelmat
Vanhemmat voivat hakea myös itselleen apua psykologilta lapsen tai nuoren kasvun ja kehityksen kysymyksiin:
- keskittymisen ja koulunkäynnin tukeminen
- lapsen ja nuoren ikätasoinen kohtaaminen, kehitysvaihdeiden ymmärtäminen
- lapsen ja nuoren tukeminen ahdistuksen tai alakulon tunteissa
- pelaaminen, some ja ruutuaika
- rajojen asettaminen
Kysy psykologilta puhelu: Matalan kynnyksen 30 minuutin puhelussa voit jutella psykologin kanssa lapsesi tai nuoresi rajatusta pulmasta: esimerkiksi nukkumisesta, syömisestä, uhmakkuudesta, ruutuajasta tai kouluunmenon vaikeudesta. Voit myös pohtia kasvatuskysymyksiä, vanhemmuutta ja sen herättämiä tunteita psykologin kanssa. Saat psykologilta näkökulmaa siihen, onko aihetta olla huolissaan ja tarvittaessa voit sopia psykologin kanssa vastaanottoajan.
Psykologintutkimus
Psykologintutkimuksessa voidaan arvioida mm. seuraavia asioita:
- kognitiivinen kehitys
- sosioemotionaalinen kehitys (ns. tunne-elämän tutkimus)
- neuropsykiatrinen oireilu (esim. ADHD/ADD, autismikirjon häiriöt)
- hoidon tarpeen arvio
- kouluvalmius
Psykologintutkimus on sarja tapaamisia, joiden aikana psykologi tutustuu lapseen tai nuoreen ja arvioi tämän kehitystä. Tutkimuskäynneillä tehdään erilaisia tehtäviä, jotka voivat olla tietoja ja taitoja mittaavia, kyselyitä tai vapaampia piirros- tai kuvakertomustehtäviä. Käynneillä voidaan myös jutella, leikkiä tai pelata lauta- tai korttipelejä. Ensimmäiselle käynnille lapsi tai nuori tulee usein vanhemman/vanhempien kanssa ja sen jälkeen useimmiten kahdestaan psykologin kanssa.
Vanhempia mietityttää usein, tulevatko lapsen tai nuoren haasteet käynneillä näkyviin, mutta siitä ei tarvitse huolehtia. Psykologi huomioi vanhemman ja muun ympäristön kertomat haasteet ja yhdistää ne siihen tietoon, jota havainnoi ja kerää käynneillä.
Tutkimukseen kuuluu usein myös vanhemman haastattelu ja tarvittaessa yhteys päivähoitoon tai kouluun sekä aina yhteenvetokeskustelu tuloksista ja kirjallinen yhteenveto tai lausunto.